Med smak från södra Italien

Monica Strandell – mångsysslande entreprenör med stor kärlek till Italien.

Berätta kortfattat om dig själv
Jag är en berättare i ord och bild, passionerat intresserad av hus, gärna med fokus på Italien. Sedan flytten från Stockholm till Österlen 2015 har jag flera ben att stå på i min verksamhet.

Driver Casa Hera | Smak från södra Italien, en gårdsbutik på vår gård i Vranarp1521 i Östra Tommarp, tillsammans med maken Göran Almé. Nu även nätbutiken casaherabutiken.se.

I mitt yrkesliv har jag arbetat som journalist och fotograf, inriktad på arkitektur och kulturarv sedan slutet av 90-talet. Just nu arbetar jag som skribent i trädgårds- och inredningsreportage i samarbete med fotografen Josefin Widell Hultgren för tidningar som Lantliv, Hus & Hem och Drömhem & Trädgård.

Jag är aktiv på instagram och facebook där jag berättar om den genuina och goda vardagen i mindre kända regioner i södra Italien. Uthyrningen av våra egna ställen i Abruzzo, Basilicata och Puglia/Apulien ger nya kontakter med andra italienälskare som vill uppleva något säreget och som kan ge en positiv vändpunkt i livet.

Jag ger ut Casa Hera Magasin, till prenumeranter via mejl där jag berättar i ord och bilder om våra upplevelser av att hitta, köpa och renovera hus i södra Italien.

Egen företagare sedan 1986.

Berätta kortfattat om ditt företag
Casa Hera | Smak från södra Italien

Vi letar upp naturprodukter och hantverk direkt hos keramiker och lantgårdar bortom turiststråken i Puglia, Abruzzo och Basilicata, där vi har egna hus som vi också hyr ut. Vi säljer brukskeramik med stänkmönster enligt en tradition sedan 1600-talet, naturell kallpressad olivolja, pistage- och fikonprodukter med mera utan tillsatser från södra Italien.

Under åren har sortimentet växt utifrån nyfikenhet och lust att upptäcka det goda och enkla livet som utmärker dessa mindre kända regioner i Italien. Jag erbjuder också personlig rådgivning och guidning till dem som vill köpa ett eget hus eller lägenhet i södra Italien, där originaliteten ofta är bevarad och priserna är gynnsamma.

Vad är unikt med ditt företag?
Vi har egen naturell och kallpressad olivolja från vår olivlund Casa Hera samt även från en vänfamiljs odlingar vid Lago Dimora i Pisticci i Basilicata. I samma region har vi också hittat familjegårdar som tillverkar naturliga fikon- och pistageprodukter, exempelvis ficotto och pistagepesto som ofta inte når utanför Basilicatas gränser.

Berätta om en passion du har
Att få berätta om den genuina vardagen som vi möter i södra Italien. I dessa trakter är livet lugnare, människorna är positivt nyfikna och vänligt inställda. Maten och vinerna är ofta nya smakupplevelser. Södra Italien upp till och med Abruzzo var före Italiens tillkomst en del av Neapels kungadöme. Basilicata och Puglia har fortfarande tydliga drag sedan det ingick i det gamla Grekland, Magna Graecia. Städer och byar visar historiens spår. Naturen är varierad med höga berg, kullar och dalar, vin- och olivodlingar och långa strandremsor vid Joniska havet och Adriatiska havet.

Nämn en förebild du har och varför?
Daniele Kihlgren, en italiensk kreativ entreprenör med svenskt påbrå, som bor i Abruzzo och har satt fokus på värdet i de fattigas kulturarv i södra Italien. Han har tagit över den medeltida övergivna byn Santo Stefano di Sessanio, i glesbebyggda trakter i L´Aquila i Abruzzo. För att skapa nytt liv i byn har han med lokal arkitekt, restaureringskunniga och hembygdsmuseet skapat ett Albergo diffuso, utspritt hotell, i de gamla husen som fått bevara sitt ålderdomliga utseende och planlösning. Autenticitet och traktens typiska gästfrihet är några nyckelord. Det är också min ledstjärna.

Vad har Qlara nätverket betytt för dig hittills?
Nätverket är ett bra sätt att möta andra företagare som verkar på det säsongsberoende Österlen, byta erfarenheter och knyta kontakter lokalt.

casahera.se

monicastrandell.se

casaherabutiken.se

casaheramagasin.se

Kontakt:
Monica Strandell
Email: monica@casahera.se
Tel: 0703-344450
Vranarp 1521
272 93 Tommarp

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *