Att våga kasta sig loss från trygg anställning

Rita Berggren är kultursekreteraren som höll på att jobba ihjäl sig, vilket ledde till att hon sa upp sig från sitt arbete för att börja ett nytt liv på Österlen.

Berätta kortfattat om dig
Jag startade eget företag 2008 för att jag var less på kommunala omorganisationer och jag ville använda min erfarenhet och breda erfarenhet från mitt yrkesverksamma liv. Jag har arbetat med allt från förskollärare till kommunal kultursekreterare.

Berätta kortfattat om ditt företag
I mitt företag Kulturboxen har jag arbetat med arrangemang, projektledning, marknadsföring och utredningsuppdrag. Det jag gillat mest är att jag haft möjligheten att göra saker jag aldrig gjort tidigare, bland annat teaterproduktion och böcker. Att få göra det här på Österlen är extra kul med anledning av all kultur.

Vad är unikt med ditt företag?
Jag och en väninna fick år 2013 möjlighet att köpa en stor samling trädgårdsböcker av trädgårdsarkitekten Peter Gaunitz som gick bort i cancer året innan. När väninnan senare flyttade från Borrby köpte jag ut henne. Av de omkring 2000 böckerna vi ursprungligen hade återstår nu drygt hälften.

Det unika med mitt företag är att dessa trädgårdsböcker är unika. De är mer eller mindre omöjliga att få tag i någon annanstans än av mig.

Fram till för ett halvår sedan hade jag en nätbutik men numera är det bara i Bokhuset i Borrby som man kan köpa böckerna. Jag har funderat på att lägga upp böckerna på Bokbörsen men eftersom jag reser mycket är det svårt att skicka böcker. Jag är ofta i Stockholm och Värmland. Ibland även kattvakt i Spanien.

Berätta om en passion du har
Jag är lyckligt lottad att ha arbetat med det som jag också brinner för. Jag tycker om att resa. Är nyfiken av mig. Jag tycker också om att laga mat.

Berätta om en förebild
Mina förebilder är min mamma och min mormor. Min mamma för att hon är stark och inspirerande. Ensamstående mamma. Mormor betydde mycket för mig som barn. Jag tillbringade mycket tid med mormor och hennes väninnor i gruvsamhället i Värmland där jag växte upp. Det var som en enda stor famn. Stark kvinnogemenskap där alla odlade, sydde och lagade mat tillsammans.

Vad har Nätverket Qlara betytt för dig?
Framför allt i början när jag var ny och skulle starta företag var Nätverket Qlara väldigt viktigt för mig. Jag som arbetade i en annan kommun uppskattade att få lokal anknytning och träffa andra kvinnor i området. Jag har alltid upplevt det imponerande med all kompetens inom nätverket. Oavsett vad man behöver fråga om så finns det alltid någon som sitter på den kompetensen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *